Wauki leert nederlands

Ik leer fietsen repareren, Wauki leert Nederlands

Tineke Ruiter:
Ik houd van fysieke uitdagingen, zeker nu ik wat ouder word. Op mijn 50e liep ik de Nijmeegse vierdaagse, op mijn 60e fietste ik de Alpe d’Huzes. En nu ben ik 65 en wil ik van Delft naar Santiagode Compostella fietsen.Toen ik het mijn man vertelde, zei hij: ‘Ga dan éérst op een cursus fietsen repareren!’ Slim idee, want tot nu toe liet ik die klus graag over aan mijn manen mijn zoon. Eind vorig jaar hoorde ik van de2WielerAcademie. Toen ben ik de eigenaar, Hans van der Burgh, gaan vragen of ik hier het vak mocht komen leren. Dat vond hij een leuk idee en sindsdien ben ik er één of twee middagen per week aan het werk. Onder begeleiding van Wauki Nassar doe ik allerlei klussen, zoals kettingen stellen en banden vervangen. Ik word er steeds handiger in.”De samenwerking met Wauki gaat heel goed, maar hij komt uit Syrië en spreekt niet goed Nederlands. Hij wil het graag beter leren, en omdat ik taaldocent ben, bood ik aan Wauki les te geven bij wijze van tegenprestatie. Sindsdien nemen we wekelijks de namen van fietsonderdelen en gereedschap door en oefenen we korte zinnen. Ik maak leeskaarten voor hem. In plastic, want we hebben hier allemaal zwarte handen, haha. De kaarten neemt hij na afloop mee naar huis om thuis te oefenen. Herhaling is het allerbelangrijkste om een taal onder de knie te krijgen.

Hans van der Burgh:
Wauki heeft zichzelf als vrijwilliger aangemeld, op zoek naar een dagbesteding. Met zijn vaardigheden zit het méér dan goed hij was in Syrië auto- en motortechnicus. Alleen de taal is een giga-probleem. Maar dan komt er op een dag ene Tineke vragen of ze fietsen mag repareren en blijkt ze taaldocent te zijn! Zoiets geloof je toch niet… Nou, je ziet het resultaat: twee gelukkige mensen!.

Tineke Ruiter:
Op 1 mei vertrek ik naar Santiago. Ik heb heel veel zin in mijn reis en ben erg benieuwd wat het gaat betekenen voor mijn lichaam en mijn geest. Waarschijnlijk betekent zo’n toch een heel basale manier van leven: eten, drinken, slapen en vooral veel fietsen. Maar of ik op een dag nou 60 of 80 kilometer ga halen geen idee!”