De droom stichting opnieuw

Stichting Op-Nieuw

 

De droom van stichting op-nieuw

De crisis mag dan grotendeels achter de rug zijn, voor veel Delftenaren is dat nog lang niet te merken. Je zal maar een Wajong-uitkering hebben. Of je baan zijn kwijtgeraakt. Probeer dan maar eens aan de slag te komen. De stichting Op-Nieuw helpt een handje. En de ambities zijn groot.

Delft - Bij de stichting Op-Nieuw draait alles om 'tweede kansen'. En om fietsen. "Wij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid om fietstechnicus te worden en zo weer kans te maken op een baan", zegt Ingrid Verwiel van Op-Nieuw. "Deelnemers leren niet alleen de techniek maar ook hoe ze met klanten moeten omgaan. Wij zeggen: 'Als je een fiets kan maken, dan moet je hem ook kunnen verkopen'. Dat gaat niet in alle gevallen op, maar je ziet mensen dankzij de opleiding wel groeien. Dat is heel dankbaar werk, hoor. Iedereen die bij ons 'slaagt' is wat ons betreft een kampioen."

Droom

De werkplaats aan de Poptahof Noord en het verkooppunt aan de Taj Mahalplaats groeien snel uit hun jasje. Net als de ambities van Op-Nieuw. "We hebben voor onszelf een groeitraject uitgezet", zegt oprichter Hans van der Burgh. "De vraag is: hoe ziet de stichting Op-Nieuw er over een jaar uit? En die hebben we voor onszelf natuurlijk al beantwoord. We willen over een jaar een voor Delft uniek opleidingscentrum zijn, waar sociaal gewerkt en commercieel gedacht wordt zodat we financieel minder afhankelijk zijn van overheidsgelden. Daar hoort de verhuizing naar een veel groter pand bij. En ook aansluiting bij de gemeente Delft of Werkse. We willen stageplekken bieden van niveau 1 tot 4 en natuurlijk praktijkonderwijs geven. Daarnaast willen we dagbesteding bieden, die aansluit op de opleidingen die we geven en zo via re-integratie weer leidt tot kans op een baan. En dat is nog lang niet alles. We denken aan samenwerking met COA's, organisaties in ontwikkelingswerk, of vastgoedbeheerders. Zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen, daar gaat het om. Zij verdienen dat en wij kunnen het!"